maanantai 4. huhtikuuta 2016

Kansalaisopisto vertailua

Sofia-opistolla oli jobshadowing -vaihdossa Tuula Lebedinsky Siilinjärven kansalaisopistolta. Keskustelin hänen kanssaan Sofia-opiston ja suomalaisten kansalaisopistojen eroavaisuuksista.

Ensimmäinen kansalaisopisto perustettiin Tampereelle vuonna 1899. Tampereella sitä nimitettiin työväenopistoksi. Tätä nimitystä joillakin paikkakunnilla käytetään edelleen kansalaisopistoista. 1900-luvun alussa toiminta laajeni varsinkin kaupungeissa ja suurilla teollisuus paikkakunnilla. 1960-luvulla opistoja perustettiin myös maaseudulle.

Kansalaisopistojen toimintaa määrittää laki vapaasta sivistystyöstä. Suomessa kaikki kansalaisopistot ovatkin kunnan alaisuudessa. Tästä löydetään ensimmäinen eroavaisuus Sofia-opistoon, jonka taustalla on yhdistys.

Toimintaympäristö on tietenkin täällä Espanjassa erilainen, kuin Suomessa. Täällä myös kursseja järjestetään enemmän erilaisissa puitteissa. Ollaan rannalla, kahviloissa ja niin edelleen. Tullaan Riitan kanssa siihen lopputulokseen, että miksi Suomessakin ei voisi lähteä sisätiloista muualle.

Olen Suomessa osallistunut monille kansalaisopiston kursseille ja asiakkaalle näkyvä ero verrattuna Sofia-opistoon on se, että Suomessa kursseille ilmoittaudutaan netin tai puhelimen kautta ja lasku kurssista maksetaan sitten kun se postilaatikkoon kolahtaa. Käteistä rahaa ei tarvitse missään vaiheessa käyttää. Sofialla on paljon kertamaksullisia kursseja, jotka rahastetaan käteisellä. Myös kursseille ilmoittaudutaan yleensä paikanpäällä. Minusta tämä on vahvuus, että ihmisiä on oikeasti palvelemassa ihminen.

Myös jaksotus Suomen opistoissa on erilainen, yleensä kevät- ja syyslukukausi. Sofiallakin näin on, mutta kaudet jakaantuvat vielä kahtia ja kursseja alkaa uudestaan kevät- ja syyslukukauden puolestavälistä. Tämä johtuu siitä, että osa suomalaisista on Espanjassa 2-3 kuukautta. Näin pystyy käymään esimerkiksi yhden kielikurssin alusta loppuun. Sofialla on paljon päiväsaikaan tapahtuvia kursseja, kun taas Suomessa suuriosa kursseista on ilta-aikaan silloin kun ihmisillä on vapaata.

Sofialla järjestetään myös paljon matkoja. Siilinjärven kansalaisopistolla on yleensä yksi matka vuodessa Tampereen käsityömessuille. Tästäkin ollaan Riitan kanssa samaa mieltä, että miksi ei Suomessakin kansalaisopistoissa voisi järjestää enemmän matkoja? Luentoja molemmissa opistoissa niin Siilinjärvellä, kuin Sofiallakin on jonkin verran. Siilinjärvellä luennot ovat yleensä maksuttomia, kun taas Sofiallakin ne yleensä maksavat viisi euroa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti