keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Vierailu Fuengirolan palolaitokselle


Sofia-opistolla toimii Vierivät Kivet - ryhmä, jonka tarkoituksena on tutustuttaa suomalaisia espanjalaiseen elämänmenoon.Ryhmä vieraili  Fuengirolan palolaitoksella ja minä pääsin vierailulle mukaan.


Laitoksen toiminnasta ja kalustosta meille kertoivat palomiehet Julio ja José. Espanjaa Sofia-opistolla opettava Merika Haavisto toimi tulkkina. Fuengirolan nykyinen palolaitos on avattu vuonna 2008.


Laitoksella on kuukaudessa noin 2-3 rakennuspalohälytystä ja sen lisäksi auto- ja roskapalot. Fuengirola on pieni kaupunki, joten palokunta pääsee nopeasti kohteeseen ja saa palot nopeasti haltuun. Hälytykseen lähdettäessä yhdessä autossa on aina neljä miestä. Espanjassa rakennuksia rakennattaessa mietitään jo paloturvallisuutta. Täällä rakennetaan esimerkiksi enemmän betonista kuin Suomessa.


Fuengirolan palolaitos on pieni. Siellä on töissä 20 miestä. He ovat viidessä vuorossa ja aina yhdessä vuorossa on kerralla neljä miestä. Työvuoro kestää 24 tuntia. Isoissa palolaitoksissa on omat ryhmänsä erikoistuneet eri asiohin, esimerkiksi voi olla vain rakennuspaloryhmä, mutta Fuengirolan laitoksella kaikki tekevät kaikkea.


Fuengirolassa Torreblancan alue on maastopalojen kannalta vaarallisin, koska maastossa on suuret korkeuserot. Notkelmissa on kasvillisuutta, joka syttyy helposti palamaan. Kaunpunkipalot ja maastopalot hoidetaan erilaisella sammustustaktiikalla. Tavallisimipia rakennuspalojen syitä ovat lämpöpatterit ja sähköverkon ylikuormittuminen.


Palohälytin ei ole pakollinen Espanjassa. Paloautoista huomattiin eroavaisuudeksi se, että Suomessa paloletkut kiinnitetään auton etuosaan, kun taas espanjalaisissa paloautoissa letkut kiinnitetään taakse. Myöskään samanlaista vapaapalokunta toimintaa, kuin Suomessa täällä ei ole.


Sairaanhoito ei kuuluu palokunnalle. Toki ensimmäisenä paikalle menevä yksikkö auttaa ihmisiä. Hätäkeskus koordinoi hälytyksiä. Yleensä palomiehet menevät paikalle paikallispoliisin kanssa.
Ryhmälle esiteltiin paloauton varustus sekä laitoksen tilat. Käynti oli erittäin mielenkiintoinen ja antoisa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti