tiistai 22. maaliskuuta 2016

Yrittäjänä Espanjassa osa 2

Kari Tiihonen omistaa ravintolan La Leonan http://www.laleona.net/contact ja on Aurinkorannikon yrittäjien puheenjohtataja. http://www.yrittajat.fi/fi-FI/aurinkorannikko/ Hän on  toiminut Suomessa yrittäjänä eri alalla. Hänen isällään oli mökki Kalahondassa ja Karillekkin tuli mieleen, että voisi jossain vaiheesa muuttaa kokonaan Espanjaan. Vuonna 2011 tämä sitten toteutui.


Karin mielestä yrittäjyys Espanjassa on erilaista, mutta ei sen vaikeampaa, kuin Suomessa. Kari otti tarkastajat mukaan heti suunnittelu vaiheessa ja hänellä kaikki sujui kuin tanssi. Espanjassa arvostetaan paljon perhettä. Jos kohtelet virkamiehiä kuin perheenjäseniä, niin todennäköisesti kaikki on helpompaa.

Espanjassa myös ajatellaan monista asioista mustavalkoisesti. Esimerkkinä tupakointi: Ennen sai ravintolassakin tupakoida missä vain. Kun sitten keksittiin ruveta rajoittamaan tupakointia, niin nytten ei saa tupakoida juuri missään. Ja tätä noudatetaan pilkun tarkasti.

Epäkohtana Kari mainitesee harmaan työvoiman. Suomalainen yrittäjä rehellisenä maksaa kaikki mahdolliset maksut. Espanjalainen ei yleensä näin tee, joten todennäköisesti espanjalainen kilpailija menestyy paremmin, kuin suomalainen. Tämä vääristää kilpailua.

Espanjassa yrittäminen on epävarmempaa. Vaikka kaikki laskelmat vaikuttavat siltä, että yrityksen pitäisi menestyä, kaiken byrokratian ym. kanssa voi käydä niin että yritys ei kuitenkaan menesty.

Kari on mukana järjestämässä suomalaisille yrittäjille matkoja, joissa pääsee tutustumaan Espanjaan.  Viime toukokuussa järjestettiin ensimmäinen matka. Mukana oli 30 yrittäjää, joista nyt kuusi toimii yrittäjänä Espanjassa.

1 kommentti: