tiistai 22. maaliskuuta 2016

Yrittäjänä Espanjassa

Olen kiinnostunut yrittäjyydestä. Tykkään tehdä asiat alusta loppuun asti itse. Pidän ajatuksesta, että voin itse vaikuttaa kaikkeen.

Suomalaisia yrittäjiä Fuengirolassa ja Aurinkorannikolla on vaikka kuinka paljon. Keskustelin aiheesta joogasaliyrittäjä Liisa Hanénin ja ravintolayrittäjä Kari Tiihosen kanssa. Kerron ensin Liisan kokemuksia yrittäjyydestä ja toiseen postaukseen Karin kommentit.

Liisan tausta on media-alalla. Hän on toiminut tuottajana englannissa BBC:llä ja Suomessa MTV3:lla. Kuitenkin hän koki, että hänellä ei ollut sydän mukana tekemässään työssä. Joogan hän löysi noin 15 vuotta sitten asuessaan Lontoossa. Aluksi se oli harrastus, mutta pian Liisa ryhtyi myös opiskelemaan joogaa töiden ohella. Hän kokeili montaa eri jooga lajia. Takaisin Suomeen tullessaan hän löysi Purna Jooga Helsingin. Purna joogassa pyritään eheyttämään. Joogassa on myös ajatus, että opettaja ilmestyy sitten kun oppilas on valmis. Näin Liisallekkin kävi. Burna joogasta hän löysi itselleen oman opettajan ja joogalajin.

Liisa sanoutui irti MTV3:lta ja teki töitä freenä media-alalle. Samalla hän veti myös joogatunteja. Hän halusi perustaa oman studion ulkomaille, koska ei viihtynyt Suomessa ja koki muutoinkin, että aurinko on hänelle tärkeä. Hän mietti aluksi, että Italia voisi olla maa, jonne hän haluasi. Pari vuotta sitten Liisa tuli miehensä kanssa lomalle Fuengirolaan. Ensimmäisenä päivänä Liisa tiesi, että tänne hän haluaa perustaa joogastudionsa.

Toimeliaana naisena Liisa ryhtyi sunnittelemaan studion perutamista. Joogastudio MindBody on perustettu helmikuussa 2015 ja ovet asiakkaille on avattu kesäkuussa 2015. http://www.studiomindbody.com/


Ennen perustamista piti kuitenkin käydä aikamoinen määrä byrokratiaa läpi. Espanjassa yrittäjillä täytyy olla oma Gestoria eli asioidenhoitaja. Asioidenhoitajaa käyttävät myös yksityiset ihmiset. Aluksi Liisalla oli Suomea puhuva gestoria, mutta tällä hetkellä hänellä on espanjalainen gestoria. Ennen kuin studion sai avata, piti olla lupaa jos johonkin. Oli avauslupaa, remonttilupaa ja niin edelleen. Liisa oli ottanut paljon selvää, kuinka asiat yritystä Espanjaan perustettaessa hoidettaisiin, mutta siitä huolimatta se oli oli uuvuttava ja rankka prosessi.

Byrokratia onkin asia, josta löytyy eroavaisuudet Suomen ja Espanjan välillä. Suomalaiset yrittäjät jos kiroilette byrokratian kanssa niin täällä Espanjassa voi ajatella, etä byrokratiaa ja paperin pyöritystä on potenssiin sata verrattuna Suomeen.

Välillä Liisan tunsi oman oikeudentajunsa kärsivän Espanjan byrokratian rattaissa, mutta kun hän päätti ottaa päivän kerrallaan ja ajatella This is Spain, kaikki alkoi helpottaa.

Työntekijöitä Liisalla on kaksi sekä 6-7 ihmistä, jotka tekevät hänelle töitä oman toiminimen kautta. Suomessa tämä tuskin olisi mahdollista. Espanjassa työntekijän palkkaamnen on yrittäjälle helpompaa, koska työntekijästä ei tule niin paljon kuluja yrittäjälle. Muutoinkin Espanjan työmarkkinalainsäädäntö on joustavampi.

Vaikka yrittäjyyden alkutaipaleella on ollut hankaluuksia Espanjaa Liisa ei vaihtaisi takaisin Suomeen. Espanja hakkaa Liisa mielestä Suomen 6-0. Täällä kulttuuri ja elämäntapa on rennompaa ja lisäksi plussana on ilmasto.

Se onko yrittäminen erilaista eri maissa ei Liisan mielestä ole tärkeää. Ensisijaisesti täytyy olla yrittäjähenkinen ihminen. Toiset on luotu palkkatöihin ja toiset yrittäjiksi. Liisa rakastaa olla yrittäjä, vaikka se ei aina ole helppoa, hän ei vaihtaisi päivääkään pois. Yrittäjänä Espanjassa Liisa on oppinut todella paljon. Hän uskoo, että asiat järjestyvät aina. Saavutettu kokemus on yleensä aina suurempi. Liisan sinnikkyydestä kertto myös se, että hän voitti juuri Aurinkorannikon yrittäjien Vuoden yrittäjä -palkinnon.

Loppuun Liisalla on hieno neuvo, jota voi soveltaa mihin vain elämässä. Elämä on aika lyhyt. Tee sitä mitä haluat. Jos asiassa jokin epäilyttää, mieti mikä on kaikkein pahinta mitä voi tapahtua.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti